Sayfalar

10 Temmuz 2020 Cuma

Dostoyevski - Suç ve Ceza





" Suç; toplumsal düzenin bozukluklarına karşı bir protestodur"

(spoiler!!!!)

Raskolnikov, gariban şekilde yaşayan, kendi halinde, elindeki değerli eşyaları rehinciye bırakarak üç beş kuruş bulmanın derdinde olan, hukuk fakültesini yarım bırakmış vatandaşın biridir. Gel zaman git zaman ruh hali dalgalanır ve rehinci kadını öldürür. Tam cinayeti bitirmenin rahatlığı ile evden ayrılırken öldürdüğü kadının kardeşi gelir onuda öldürür. 

" Hastalık mı suçu doğuruyordu, yoksa suç mu kendi yapısına uygun, hastalığa benzer bir şeyleri geliştiriyordu. "


Raskolnikov, kimi zaman sisteme baş kaldırıyor kimi zaman toplumsal adaletsizlikten dem vuruyor.

Yazar, ara konuşmalarında okuyucu ile güçlü bağlar kurarak sürecin işleyişini, olayların  sorgulanmasını başarılı şeklide ele almış. Tabi burada okuyucunun motivasyonu da önemli. Farkında olmadan sürece  dahil oluyorsunuz ve  sizde bir şekilde olayları sorgulamaya başlıyorsunuz. 

Ben kitaba bayıldım. Normalde bir çok kitabı acımasızca burada eleştirmişimdir ama bu kitap gerçekten çok efsane. Yazar resmen eline kalemi alıp  beynimize operasyon çekmiş.

16 yorum:

  1. Dostoyevski, bir insanın değişik olaylara göre sergilediği ruh halini ve duygu düşüncelerini en çarpıcı şekilde anlatmaktadır. Dostoyevski, insan duygularına birebir değinmektedir. Örneğin acı mı çekiyorsunus? Ruhunuz mu acıyı ne derinlikte hissediyor? Dilimiz bu acıyı ne ölçüde tanımlıyor? Olaylar içerisinde duruşunuz acınızı yansıtıyor mu? ve dahası... Her soruya bir cevap aranmaksızın olaylar birbiri ardından boyut gösteriyor ve insanı insan yapan zeka değişik boyutlarda ele alınıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm bu soruların cevabı Rusyalı bir Dostoyevski'nin eşsiz mısraları arasında gizlidir. Beyaz geceler, ölü evinden anılar, tatsız bir olay ve benzeri birçok eseri insanların ruh halini tanımlamış, değişik örneklerle onları betimlemiş, kısacık bir olayı bile derinlemesine anlatmayı başarmıştır.

      Sil
    2. Ruh halini çok güzel yansıtan efsane bir yazar.

      Sil
  2. bir çok kez adını duyduğum ama bir türlü okumadığım bir roman ölmeden okuyacağız inşallah dostoyevki'nin suç ve ceza romanı tanıtımı için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim.:) Karamazov Kardeşler’de çok efsane.

      Sil
  3. Can ve iş bankası yayınlarından şaşmayın. Teşekkürler ederim. :)

    YanıtlaSil
  4. Eğitim Pınarının da son paylaşımı Suç ve Ceza kitabı üzerindeydi. Hoş bir tesadüf olmuş. Klasiklerin temel taşlarında biri bu kitap. Emeğinize sağlık 👍👏😊🤚

    YanıtlaSil
  5. Kitap tamda bu yaklaşımı ele alıyor.

    YanıtlaSil
  6. ooooo sağlam kitap, deli raskolnikov :) dosto da zırdeli zaten hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakkaten bu yazar normal kafada yaşamamış. :)

      Sil
  7. Küre dağları link hata veriyor yorum yapıyım diye gelmiştim :)

    YanıtlaSil
  8. Evet bence de çok iyiydi.

    YanıtlaSil
  9. Raskolnikov sormak isterim: “Değdi mi?” :)

    YanıtlaSil