Sayfalar

12 Şubat 2021 Cuma

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

 


Belki tek beğenmediğim tarafı, paragraf bitimlerinde çok hızlı konunun değişmesi oldu. Okuyorsunuz, alt paragrafa geçince konu bam başka bir yere atlamış. Siz hala konunun devam ettiğini zannediyorsunuz ama konu çoktan değişmiş. Diğer yönlerden bakarsak çok sağlam bir distopya anlatılmış.

Kitap tahmin ettiğiniz gibi gelecekte, kontrol manyağı olan bir sistemin düzenini anlatıyor. Kıyas  açısından aklınıza hemen Orwell’ın 1984’ü gelebilir, benzer yönlerinde yok değil ama bu kitapta bu derece korkunç, katı bir yönetim tarif edilmemiş.

Bu kitap biraz biyolojik faktörler üzerinde duruyor. İnsanların üremesi yasak. Bebekler şişelerde geliştirilip, toplumsal sınıflara ayırmak için, ilaçlar ile oluşumları sağlanıyor. Bebeklerin büyüyünce sosyal düzene uygunsuz davranmalarını önlemek amacıyla Pavlov’un  deneyleri gibi deneylere maruz bırakılıyor. Acayip ilginç uygulamalar var ama burada yazmak istemiyorum. 

Bu dünyada cesetler fosil olarak kullanılıyor. Tamamen tüketim alışkanlığına göre bir şartlandırma var. İnsanlar; Alfa, Beta, Epilson gibi yaptıkları iş ve pozisyonlara göre ayrıştırılmış. Duygu mühendisleri var, kafa uyuşturan  filmler yapıyorlar. Sürekli ortalıkta parfüm kokuları var insanları dinginleştiren. Sinirlendiğiniz zaman “Soma” hapını atıyorsun hiç bir şeyin kalmıyor. Hormonlu sakızlar var. Erkek- kadın birlikteliği çok önemli, ammma kadının çocuk  doğurması kesinlikle yasak. Düşüncesi bile kadınları iğrendiriyor. Evlilik gibi bir kurum zaten yok. Burada hipnopedya var. Uyurken istediğin her şeyi öğreniyorsun. İlginç mekanlar var. Mesela; ölecek hastalar hastanesi yada hızlı ilerleyen ihtiyarlık koğuşu.   

Lider yada tanrı her ne ise hep bir “ FORD” lafı geçiyor. Henry Ford’a gönderme yapmış yazar. İnsanlar Tanrı’ya yönelir diye tek, yaşamak yasak.

Burada yazdıklarımın dışında çok ince detaylar var. Ben üzerinden kaba taslak geçtim. Fakat ilk başta dediğim gibi, okurken mutlaka paragraf geçişlerine dikkat ederek okuyun.

   

13 yorum:

  1. ay okumayayım şimdi spoiler yememek için, bende kitabı okuyorum bitince okurum artık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spoiler vermemeye dikkat ediyorum ama ister ister istemez oluyor gene. :)

      Sil
  2. Acayip mevzular var. Uçuk bir kitap. :)

    YanıtlaSil
  3. Yavaş yavaş bir şeyleri hissettirmeden değiştirmeye çalışıyorlar kitaplarla filmlerle yeni bir dünya düzeni

    YanıtlaSil
  4. Güzel gibi sanki. Çok severim ütopik, distopik kitapları ammaa elimde okumam gereken elli milyon kitap var şu an:D Onları bitirdiğimde not aldım bir bakacağım

    YanıtlaSil
  5. Bütün distopya yazarları, dizileri, gelecek dünyasında aile kavramının kaybolacağını düşünüyor. Haklı bir düşünüş. Yine de tuhaf.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bireyselleşme yani tek yaşama şimdi bile baya yaygınlaştı. İleride bu durum daha da ileri boyutta olacak gibi.

      Sil
  6. e güzel kitap tabii, hayvan çiftliği, 1984, fahrenheit 451, otomatik portakal, biz (zamyatin) gibi biraz distopik biraz fantastik kitaplardan sayılır :)

    YanıtlaSil
  7. Benim okumak istemedigim daha doğrusu okunmaya çekindiğim bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence mutlaka okuyun. Kitapta tasvir edilen geleceği beğenen arkadaşlarım bile çıktı. :)))

      Sil