Diriliş adını duyunca, aklınıza hemen Leonardo Dicaprio'nun oynadığı, ölmekte olan bir insanın toparlanışı gibi bir şey gelmesin. Bu diriliş başka bir şey. :)
Maslova isimli bir yetim kız, iki tane ablanın yanında hizmetçi gibi yada besleme şeklinde çalışır. Bu ablaların yeğeni olan Nehludov bizim yetim arkadaş ile yakınlaşır. Bir tık daha ileri gider ve kızı iğfal eder.
Gel zaman git zaman bizim Nehludov'un jüri üyesi olduğu mahkemede sanık olarak Maslova'yı görür. Sonra oturur uzun uzun vicdan muhasebesi yapar ve Maslova'yı bu duruma iten nedenleri taaaa geçmişte kendisinin kıza yaptıkları olduğuna karar verir.
Kitabın devamı ise bu ikili arasında geçiyor. Nehludov kendini yırtar parçalar ve kızın hayatını düzene sokmaya çalışır.
Yazar konu akışı içinde sürekli, din ve adalet sistemine vurgu yapmış. Hatta bazen dalga bile geçmiş. İnsanların suç işlemesinden daha çok, hayatta suç işleten faktörleri ve bunun zincirleme süreçlerini okura göstermeye çalışmış. Bir çok noktada çaktırmadan kendi kendinize; " İnsanlar neden suç işliyor? " sorusunu soruyorsunuz.
Son bölümlerdeki gereksiz uzatmalar hariç genel olarak güzel kitaptı.
Çocukluk süreci kessinlikle çok önemli.
YanıtlaSilTolstoy'u herkes gibi severim ama bu romanı okumadım. O yüzden hatırlatma için teşekkürler:) Ve keyifli okumalar...
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. 🙂
SilYanlış anlamadım herhalde kızı iğfal etme durumu tecavüz olmalı,eğer öyleyse tecavüzcü Nehludov, :) Jüri üyesi olduğunda tecavüz ettiği Maslova ile mahkemede karşılaşıyor ve vicdan hesabı yapıyor,gerçekten ilginçmiş,zaten Tolstoy kitapları iyidir,emeğinize sağlık..
YanıtlaSilYani kıza ümit Verip yarı yolda bırakmış. O olaydan sonra kızın hayatı altüst olur. Yılllar sonra Nehludov’un jüri üyesi olduğu mahkemede yolları kesişir. 😊
SilOkumak isterim bu kitabı. Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık 😊🤚
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. :)
Silsüper tolstoy un süper romanlarından :)
YanıtlaSilGerçekten süper ve etkileyici. :)
Sil