Sayfalar

27 Eylül 2021 Pazartesi

Ecinniler / Dostoyevski

 


Kimin eli kimin cebinde belli değil. 

İlk başta Stepan Trofimoviç adında emekli modunda bir amcamızı anlatarak başlayan roman, daha sonra, ortaya karışık misali, türlü türlü insanların konuya dahil olmasıyla çorbaya dönüyor. Burada mesele; karakter aralarındaki bağlantıyı sürekli aklınızda diri tutup, isimleri unutmamanız. Zira konu içerisinde 8-9 tane kilit kişi var.

Konunun ana ekseni şu şekilde. Mevcut Rus yönetimi halkın bir kısmında tepki çekmektedir, bu tepkiye karşılık mevcut yönetimi indirmek için bazı gruplar gizliden gizliye çalışmaktadır. Esas anlatılmak istenen; gizli faaliyet gösteren gruplardan birinin hücre evinde  toplanıp yaptığı  tehlikeli çalışmalar. 

Yazar tartışmasız bu kitabında da gene sanatını konuşturmuş. Karakterler üzerinden yaptığı psikolojik tahliller, betimlemeler, değişen ruh hallerinin yansıdığı davranışlar gene efsane olmuş.

Rus klasiklerinde hep karşıma   çıkar. Mesela hep bir toplumsal statü vurgusu vardır ama fakirlikten sürünen herkesin iyi kötü mutlaka bir hizmetkarı bulunur. Yani hem fakir olup, hem  hizmetkar çalıştırmakta biraz  ilginç. :) 

17 yorum:

  1. Klasikler bol vakitli gençlikte güzel, yaş yol aldıkça ve orta yaşı geçtikten sonra, gezmek tozmak ve daha kısa kitaplarla daha çok yazar okumak varken yük, ama güzel bir gelecek yaşam hedefi olan gençler de mutlaka okumalı, en azından belli başlı olanları diye bir not düşeyim şuraya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende orta yaş sayılırım. Klasikler ile biraz geç tanıştım. :)

      Sil
  2. Farklı bir sürü karakter.. 8-9 kilit kişi benim için çok zorlayıcı ve konsantre olmak gerçekten zor görünüyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ara vermeden okuyunca konu bütünlüğü içersinde isimler aslında oturuyor.

      Sil
  3. İlk kez duyuyorum. Bir yazarın bütün kitaplarına aşina olmak mümkün olmasa da her bilindik yazarın yeni kitabına şaşıroyorum.

    YanıtlaSil
  4. evet isimler acayip çok, birde kimisinin bir kaç ismi var.

    YanıtlaSil
  5. Okuma isteği uyandırdı :)

    YanıtlaSil
  6. Bir de isimler yabancıysa onları akılda tutmak daha da zor oluyor. Trofimoviç ile Trafimoviç'i ayırt et de görelim. Bizdeki Muammer ile Muharrem gibi bir şey işte. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın mesela 3 adı var. Bir konuşmada ilk adını kullanmışlar başka bir konuşmada adamın diğer adını. Bazen böylede sıkıntı oluyor.

      Sil
  7. Karakter karmaşası da kitaptan soğutuyor insanı :)

    YanıtlaSil
  8. Kitabı merak ettim. Animelerde çok karakteri severim de kitaplarda kafada görüntü canlanmayınca karışabiliyor ve isimler de benzerse. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil