Sayfalar

13 Mayıs 2020 Çarşamba

90’ larda Müzik


Günümüz müzik ve kliplerine bakınca, insan 90’lı yılların parçalarını ve duygu yüklü kliplerinin kıymetini daha iyi anlıyor.

İlk yerli müzik kanalı Kral Tv’nin 94 yılında yayın hayatına başlamasıyla bu tip klipler karşımıza daha sık çıkmaya başlamıştı. Daha sonra Sabah Şekerleri ve Ece Erken’in sabah programlarında yerli kliplerin ilk gösterimlerini görmeye başladık.



Peki bu dönemin müzikleri nasıl bu derece kalıcı ve etkili olabildi? Doksanları yaşı kurtarmayan gençlerde bile 90’ların hit parçalarına yönelik bu sempati nasıl oluştu?

Ben kendi açımdan yaklaşmaya çalışayım. Öncelikle müzik teknolojisi o dönem, bu dönemki gibi gelişmiş değildi. Yani işin daha zor kısmı, parçayı söyleyenin yeteneğine bağlıydı. Zaten o yılların sanatçılarının çoğunun konservatuvar mevzunu olması her şeyi özetliyor.

İşin görsellik kısımına girersek, gene aynı şekilde şimdiki gibi abuk gösterişli klipler yoktu o dönemlerde. Daha çok saf duygulara hitap eden film gibi klipler vardı. Tabi bununda sırrı  dönemin yönetmen ve aranjörlerin de gizliydi.





O dönemin şöyle kliplerini düşününce aklıma ilk  gelenler, aranjörlüğünü rahmetli Uzay Heparı’nın yaptığı Demet Sağıroğlu’nun Kınalı Bebek, Abdullah Oğuz’un yönetmenliğini yaptığı MTV'den ödüllü, Emel Müftüoğlu'nun Hovarda, sonra gene Abdullah Oğuzun yönetmenliğini yaptığı Demet Sağıroğlu'nun bir başka klibi olan Arnavut Kaldırımları'nı  ilk üçe koyabilirim.

90'lı yıllar bir çok alanda olduğu gibi müzik alanında da saf ve güzel yıllardı. Özlemle yaad ediyorum. :)

19 yorum:

  1. bende , keşke hep 90 larda kalsaydık ...

    YanıtlaSil
  2. Ah o doksanlar, İzel, Çelik, Levent Yüksel, Sevtap Erener, Aşkın Nur Yengi, Tarkan, Ferda Anıl, Mirkelam ... aklıma gelmeyen nice sanatçılar Türk Popunu bize sevdirdiler

    YanıtlaSil
  3. Abdullah Oğuz klip çekmiş diye duyduğumuzda merakla izlerdik hemen. Sanırım dönemin en iyilerindendi... Bir de Metin arolat'ın klipleri ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metin Arolat biraz daha 90 lı dönemlerin sonlarına doğru parlamıştı. Renkli yaz klipleri meşhurdu.

      Sil
  4. Dün ben de böyle 8 yıl önceki şarkıları dinledim. Gerçekten eskilerin tadı başkaymış Hele 90larr müthiş *-*

    YanıtlaSil
  5. yaa doksanlar farklıydı, şarkıları, klipleri... haha çelik şarkılarını çok severdim bi de burak kut vardı. bazı klipler hala efsane, ki senin de listene ilk üçten girmiş. abdullah oğuz yönetmenliğinde çekildiğini bilmiyordum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak Kut'un, "Yaşan Bitti" parçasındaki motosikletli bölüm efsaneydi.

      Sil
  6. Şimdi herkes şarkıcı, bastır parayı sese gerek yok bilgisayarda hallediliyor nasılsa, cillop bir de klip, al sana ünlü:)

    YanıtlaSil
  7. Nerde o güzel eski şarkılar melodiler

    YanıtlaSil
  8. Ben Rafet el Roman'ın Macera Dolu Amerika klibini çok severdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkiz Kuleler yıkılmadan önce çekilmişti. Arakadan kuleler görünüyordu. :) Güzel parçaydı.

      Sil
  9. kınalı bebek ile arnavut kaldırımı ya bunlar çok meşhur yaa klipleri dı maa :)

    YanıtlaSil
  10. Arnavut Kaldırımları her şeyiyle efsanedir zaten, 90'lar bir başka sahiden de, o tadı bulmak artık çok zor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönemin sanatçıları gerçekten efsaneydi. :)

      Sil