Sayfalar

5 Mart 2019 Salı

Gezi / Soma Gezi Notları









Soma Gezi Notları


Geçtiğimiz günlerde bir vesile ile üç günlüğüne Manisa'nın Soma ilçesini gezme fırsatım oldu.

Soma kendi halinde mütevazı bir ilçe iken, 13 Mayıs 2014’te resmi rakamlarla 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası ile Türkiye'nin gündemine karanlık bir giriş yapmıştı.

İlçenin birçok caddesinde, küçük meydanlarında, çay bahçelerinde ya da parklarında maden ile ilgili ya da bağlantılı bir şeyler, yazılar, işletmeler vs görmeniz mümkün.

Ekonomi daha çok maden sektörü ve madenin beslediği santral çalışanlarının ilçeye katkısı ile dönüyor. Tarım memleketi olmasına rağmen, sanki tarımın piyasalara pek katkısı kalmamış gibi. Zira meşhur Kırkağaç kavununun da artık çok az yetiştirildiğini duydum. Bunun en önemli sebebi santralin havaya saldığı zehirli gaz gösteriliyor.

Hareketli caddeleri, parkları ve sosyal alanları ile göze iyi görünen Soma, tek tük açılan gençlere yönelik gece eğlence mekanları ile kapalı toplum yapısını sanki kırmaya başlamış. Tabi bunun yanında yüz binin üzerinde nüfusa sahip bir ilçede tiyatroyu geçtim sinemanın bile olmaması düşündürücü.



Daha önce birkaç kez meşhur Darkale ya da Tarhala köyüne gitmiştim, Soma yazısına ilaveten ondan da bahsedeyim.

Soma'nın maden dağlarının yamacına kurulu olan köye ulaşmak için, orman içinden virajlı yollardan geçip, bitmek bilmeyen bir yokuşun sonunda köyün tarihi camisine nihayet vardık. Her yanından tarih akan caminin avlusunda sayısını unuttuğum kadar çok oluktan buz gibi sular akıyordu. Burada bir çay bahçesi de bulunuyor. Özellikle sıcak havalarda, tarih ve doğanın kesiştiği bu mekan yerli halk tarafından oldukça seviliyor.




Bahsettiğim yokuş, caminin önünden kıvrılarak köyün içine doğru devam ediyor. Bu yolun etrafına sağlı sollu köy evleri yapılmış. O kadar dik yamaca köy kurma fikri çok ilginç, adeta masallardan fırlama sürreal bir tablo gibi. Dar sokaklarda bol bol fotoğraf çekip, teyzelerle selamlaştıktan sonra bölgeden ayrıldık.






Günümüzde geleneksel adetlerin hala devam ettiği Tarhala köyü, bu bölgeye yolu düşenler için sürekli ziyaret edilen bir durak haline gelmiş.

7 yorum:

  1. Soma deyince aklıma maden kazası geliyor. Soma şehitlerine allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef maden kazası ile adeta özdeşleşti.

      Sil
  2. Soma ile ilgili değerli bilgiler için teşekkürler. Oraya yolum düştüğümde muhakkak uğramak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Soma lokumu ve helvasından da almayı unutmayın :)

      Sil
  3. Soma adeta maden şehitleri demek oldu oldukça güzel bir yer fakat o hazin olay aklımıza kazındı

    YanıtlaSil
  4. Soma daha önce gitmediğim bir yer. Ve ismi de zaten maden faciasıyla aklıma gelir hep. Umarım bir daha böyle kazalar yaşanmasın. Ülkemizin her yeri güzel. Sayenizde gidip gezmiş kadar olduk. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. İnşallah tekrarlanmaz ve gereken dersler umarım alınmıştır. Yazımı okuduğunuz için bende sizlere teşekkür ederim.

    YanıtlaSil