Sayfalar

21 Mart 2019 Perşembe

Kültür-Sanat / Gizli Sırlar Öğretisi




Gizli Sırlar Öğretisi-Ergun Candan

Aynı yazarın daha önce Son Üç Peygamber isimli kitabını incelemiştim. Peygamberlerin hayatı, eğitimi ve yaşadıkları süreçleri anlatan bu kitap beni çok etkilemişti. Aynı yazarın bu kitabını da okuma fırsatım oldu.

Kitabın hemen başında, ruhu arındırmak, egoyu yenmek ve insanlığı aydınlığa götürecek gizemli bir mabede giriş aşamaları anlatılıyor. Bu mabette geri dönüşün olmadığı, giren kişinin de başarılı olması halinde 25 ya da 50 sene gibi bir süre eğitimine devam ettiği açıklanıyor. Mabedin sırları insana birden değil, yavaş yavaş ve aşamalı olarak aktarılıyor.

Bu konuyu burada kapatıp sayfalar arasında ilerledikçe, Türk tarihindeki mitolojik hikayelerin anlamları, nerelerden esinlenerek yazıldığı anlatılıyor. Kurt sembolünün nereden geldiği, Oğuz Kaan destanındaki detaylar dikkatimi çeken diğer hususlar oldu. Devam eden sayfalarda muska ve büyünün  açıklaması, nasıl yapıldığı vs gibi konulara değinilmiş.

Tabi bu tip konulara girince Hint kültürünü atlamak olmaz. Hintlilerin bu tip mistik çalışmalarda ne derece ilerlemiş olduklarını okuyunca çok şaşırdım

Kitabın son bölümü mistik çalışmalar konusunda İslam alimlerine ayrılmış. Özellikle İslam alimlerinin yaratıcı konusundaki bazı sözlerini buradan aktarmak istiyorum.

FERİDETTİN ATTAR

İnsanın cüzzi iradesi, Tanrı'nın Külli iradesinin bir parçasıdır. Bir bütünün parçası ve farklı bir görünümüdür. Tanrı'yı görmek mümkün değildir. Çünkü Tanrı'yı görebilmek için, bütünün tüm parçalarını aynı anda görmek gerekir. Bu da mümkün değildir. Tanrı çoklukta birlik arzeden Tek’in kendisidir. Her şey Tek’in farklı görünümlerinden ibarettir.

FERİDETTİN ATTAR

İnsan Tanrı’dan ayrı bir varlık değildir. Onun görünümlerinden sadece bir tanesidir.

MEVLANA CELALEDDİN RUMİ

Ey Tanrı'yı arayan, aradığın sensin...” sözleriyle tasavvufun felsefi yolları arasında, sırları biraz da üstü örtülü bir şekilde söylemekten kendisini alamamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder