Sayfalar

26 Eylül 2019 Perşembe

Ağaç Evi Sohpetleri #4



Tekrardan ağaç evi sohbet etkinliğinde birlikteyiz. Bu seferki gündem konumuz özgürlük üzerine. Aslında belirlenen gündem tam olarak " Özgür olduğunuzu düşünüyor musunuz? Özgürlük sizin için ne anlam ifade ediyor? Size göre özgür olmanın sınırı nedir?" şeklinde olsa da ben daha çok toplumun uç noktalarının birbirinin özgürlüğüne yaklaşımını  inceleyip örnekler üzerinden konuya yaklaşmaya çalışacağım.


Biz, topum olarak birilerinin hayatına burnumuzu sokmayı yada normal olan bir şeyi abartmayı çok seviyoruz. 2019 Türkiye'sinde daha hala mahalle baskısına şahit olurken diğer  yandan özgürlüğün ölçüsü nedir, yada bu özgürlükse ben almayayım şeklinde  davranışlara şahit oluyoruz. Özgürlük nedir? Nerede başlar, nerede biter ? Bu kavramlar tamamen birbirine girmiş durumda.

  
Öğrencilerin, anadolu insanının kapalı hayat tarzı yapısından kopup daha seküler bir şehirde okumak istemesi  aslında yaşadıkları yerde gördükleri mahalle baskısının bir nevi tezahürü. Tabi bunun yanında özgürlük altında kural tanımazlık ve başkasının alanına müdahale edici bir çok abuk davranışlarada çokça şahit oldum. Konu mahalle baskısından açılmışken  daha dün başıma gelen olaydan bahsedeyim. Teyzenin biri  İzmir'de dekolte şeklide otobüse bindi fakat  Afyon'da inerken  tesettüre girdi. Yanındaki sordu; " yahu sen kapalı değildin Afyon'a gelince neden kapandın" dedi. Teyzede " burada mahalle baskısı var İzmir'deki gibi özgür değilim " dedi. Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim. Diyecektim; " teyze sen inancın için mi kapanıyorsun yoksa mahalledekiler için mi? " Soramıyorsunuz tabi. :)

Neyse yazacak daha çok şey aslında ama  mevzu uzun. Bir sonraki etkinlikte buluşmak üzere hoşçakalın....




17 yorum:

  1. Olay ve olgular kişiden kişiye değişiyor bakış açısına göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı olaylar bakış açımızı bile etkilemeye başladı.

      Sil
    2. Çok doğru söylüyorsunuz. Teşekkürler.

      Sil
  2. Mahalle baskısı dediğimiz şey bazı yerlerde çok fazla ve burdan kurtulmak isteyenler özgürlük diye dozunu da kaçırabiliyor. Çok derin bir konu gerçekten ancak tam olarak özgür olduğumuz söylenemez bence

    YanıtlaSil
  3. Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Her cümlemize yıldızlı katılıyorum

    YanıtlaSil
  4. evet toplum baskısı çok etkili. ben de yazımda bahsetmiştim. özgürlük herkese göre değişiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgürlüğün çerçevesini iyi çizmek lazım

      Sil
  5. Mahalle baskısı hiç bir zaman biteceğe benzemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geleneksel kafa yapısından vazgeçmediğimiz sürece evet.

      Sil
  6. o anekdot işte bizim ülkenin halleri tam yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün, Afyonlu arkadaş ile konuştum da. O bile şaşırdı :)

      Sil
  7. Instagramda bir paylaşım vardı bir ara: "Dünyanın en büyük jürisi: Elalem" çoğu insan Elalem ne der diye yaşıyor hayatını. Oysa ki kimse kimsenin umurunda değil aslında. En fazla 3 gün konuşulur her şey, 4. Gün tarih olur, unutulur. Kendi özgürlüğümüzü Elalem için feda etmemeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elalem kavramına verdiğim değer gerçekten inanılmaz. Bunun çözümü eğitimsizlik midir nedir, bilmiyorum ama bizim milletin fena takıldığı bir durum.

      Sil
  8. Very interesting, it is so sad not everywhere women can dress like she wants. Important topic to think about.Have a lovely day ☺

    YanıtlaSil

  9. Exactly. Thank you very much :)

    YanıtlaSil