Sayfalar

15 Şubat 2019 Cuma

Sinema-Dizi/ Kar Küreyici






Kar Küreyici

Kilometrelerce uzunluktaki devasa tren, yoğun tipi altında ilerlerken en arka vagonlarda yavaş yavaş bir ayaklanmanın  hazırlıkları yapılıyordu.

Yönetmen sandalyesinde Koreli Bong Joon-ho’nun oturdu bu filmde, yakın gelecekteki bir iklim değişikliği sonucu dünyanın karlar altında kalmasıyla beraber hareket halinde olan bu trenin içindeki yaşam savaşı anlatılıyor.

Bir nevi Nuh’un gemisinin farklı versiyonu olan bu makine, sürekli hareket halinde olarak donmuyor ve ön taraftan kürediği karlar ile de içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Sınıfsal farklıkların olduğu bu ortamda en arka vagonlar, fakir ve sosyal statüsü düşük insanların barındığı bir nevi gettolar gibi. İlerleyen vagonlar daha zengin elit insanların barındığı lüks mekânlar. Bu bölgelerde sera ve akvaryum gibi tedarik amaçlı yaşam alanları var. Akvaryumdan balık vb su ürünleri gibi ihtiyaçlar karşılanıyor. Tabi bu hizmet zenginler için. Merak edenler için makinist bölümünde bir nevi lider görünümünde artık ne anlam yüklerseniz yükleyin hatta yaratıcı vurgusu da yapılan, bu tren ve ray sisteminin mühendisi bulunuyor.

Tekrar ilk cümlede adı geçen arka vagonlara dönelim. Senaryo klasik bilim kurgu filmlerinden farklı olarak trende geçen sınıfsal farklılıklar üzerinden yürüyor. Treni yöneten idareci kesim, fakir halka zulüm uygular, isteklerine boyun eğmelerini ister ve en ön vagonlardaki zenginlik ve rahatlıktan haberdar olmamalarını ister. Otoriteye boyun eğmeyen cezalandırılır. Bu cezalandırmalar ibret olması için adeta bir tören halinde yapılır. Arka vagonlardaki halk örgütlenir ve yeter ulaaan dercesine ön vagonlara doğru bir halk hareketi başlatırlar. İşte esas konuya bundan sonra giriyoruz.

Film adeta bittikten sonra oturup düşündüren, izlediğiniz kişiler ile tartışma imkânı veren yaratıcı ve güzel bir eser olmuş. Diktatörlük, sınıflar arası çatışma gibi konulara ilginiz varsa, böyle ilginç bir zeminde, bu konulara vurgu yapan  bu filmi şiddetle tavsiye ediyoruz.

6 yorum:

  1. Ben bu filmi nasıl kaçırırım favorilerime aldım. Bu kurgu gerçek bile olabilir. Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
  2. Kar Küreyici filminide izleneceklere no taldım teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
  3. Her vagon ayrı bir efsane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen hocam,en öne doğru refah seviyesi artıyor :)))

      Sil