Sayfalar

8 Ocak 2019 Salı

Kültür-Sanat



FRANZ KAFKA-DAVA

Sabahleyin uyandırılması ile başladı Joseph K’nın dava serüveni. Ne olduğunu anlayamadan karşısında birilerini buldu ve davalık olduğunu öğrendi.

Kafka’nın en sağlam eserlerinden olan Dava, yukarıda bahsettiğimiz olaylar ile başlar. Kafka, davasının ne olduğunu aslında tam olarak bilmemektedir. Davalık olduğu süre içersinde bu durumdan kurtulmak için çeşitli  yollar dener, akıl danışır. Karşısına kimi zaman avukat, kimi zaman ressam, kimi zaman da bir rahip çıkar. Bu kişilikler, aslında toplumdaki düzeni simgeleyen ve okuyucuya derinden derinden mesajlar veren sembolik karakterlerdir.
Kitapta belirtilen toplumsal sınıflar, yüksek konumdaki insanların alt kademelerdeki insanlara uyguladığı dolaylı baskı, hakimlerin, ressamın eserlerinde kendilerini olduklarından daha yüksekte tasvir ettirmeleri gibi vurgular, kitabın ana konusu olan sınıfsal eşitsizlik temasını  destekleyen örnekler.

Bir anda değişen mekanlar, alakasız yerden geçen koridorlar, gizemli odalar ve bu mekanların detaylı betimlemesi kitaba gizem katan bir başka unsur.

Şöyle bir eleştirel açıdan bakacak olursak; bazı konuların fazla uzatılması, konu içinden konuya geçilmesi, bir ara beni bile ciddi ciddi sıktı. Ama genel olarak güzel bir kitap, ayrıca sonunu da merak ediyorsunuz. Yani kitap sonunu merak ettire ettire bir şekilde okuyucuya yol gösterip bitiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder