Sayfalar

15 Ocak 2019 Salı

Gezi







Eskişehir gezi notları (15-10-2018)


Güzel bir sonbahar sabahı planladığımız gibi sabah erkenden, adından çokça söz ettiren hatta ve hatta Türkiye'nin Vened'ki denilecek kadar ileri bir benzetme yapılan Eskişehir'e doğru aracımız ile yol almaya başladık.

Yola çıktığımız şehrin Ankara olduğunu düşünürsek, Eskişehir’in Ankara tarafından girişinde organize sanayi bölgeleri ile karşılaşıyoruz. Yola devam ettikçe klasik Anadolu şehirlerinin bitişik nizam çarpık yapılaşması dikkatimizden kaçmıyor. Eskişehir’in esas farkını hissettirdiği ve bizi büyüleyen kısımı Porsuk çayı çevresinde yapılan planlı yayalaştırma bölgeleri ve yeşil alan çalışmaları. Fakat özel araçla gittiğiniz zaman, kent merkezinde ki yönlendirmeler biraz sıkıntılı. Yaya dostu bir şehir olmasının yanında aracı ile gelen yabancılara kolaylık sağlayacak yönlendirmeler bize göre biraz eksik kalmış. Tarihi kent merkezi olan Odunpazarı semti çok başarılı bir yenileme ile aslına uygun restore edilmiş. Kent merkezi, öncelikle iyi planlanmış bir  yaya dostu şehir örneğini sergiliyor. Öğrenci şehri tanımını, öğrencilere yönelik mekânlar, publar, organizasyon ve etkinlikler ile birçok alanda hissetmeniz mümkün. Raylı sistem şehrin bütününe göre yeterli. Kent merkezinde sürekli olarak vitrinlerde, üst üste sıralı olarak, iştah açıcı şekilde sergilenen helvalar, helva ile arası olmayan benim bile canımı çektirdi. Bu arada reklam gibi olacak ama Kara Kedi bozacısının bozasına bayıldım.




Son olarak, esas farkını kent merkezindeki yenileme ve yaya dostu kimliği ile ön plana çıkaran Eskişehir’den hem görsel hemde damağımıza hitap eden hoş anılarımız ile Ankara yoluna çıkarak ayrıldık.

2 yorum:

  1. Maalesef ki şehir merkezi sıkıntısını içinde yaşayan biri olarak daha net hissediyoruz. Merkeze araçla girmek imkansız. Otoparklar hep dolu. Çarşıda işin varsa taksi ile git daha iyi. Maalesef bazı durumlar dışarıdan bakıldığı gibi güllük gülistanlık olmuyor. Hele tramvay meselesi var ki ona hiç girmeyeyim. Kara Kedi bozası da candır. :)

    YanıtlaSil
  2. Dolu otoparklarda yer olmadığı için geri geri çıkmakta ciddi mesele oldu bizim için.Bazı sokaklar gereksiz yayalaştırılmış gibi bir durum var.Araçlar için alternatif yollar bırakılmamış.

    YanıtlaSil